Teknoloji hayatımızın her alanında bizi içine almayı başardı. Metro istasyonlarından, dersliklere kadar her alanda tablet & telefon ikilisinden faydalanıyoruz. Büyük firmalar artık insan faktörünü minimum düzeye indirmek için eğitim almış personellere ve teknolojiye entegre edilmiş sistemlere ihtiyaç duyuyor. Bu da iş kollarında rekabetin ciddi anlamda artması anlamına geliyor. Peki ama ilerleyen dönemlerde “bu işte ekmek var” dediğimiz uzmanlık alanları nelerdir? Hangi iş kollarına yoğunlaşırsak daha rahat iş buluruz veya hangi eğitimleri almalıyız? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Proje Yönetimi Uzmanı
Öylesine koyulmuş bir ismi var gibi mi duruyor? Kısa gelecekte adını daha sık duyacağımız pmp eğitimi sayesinde şimdiden kazananlar sınıfında yerimizi alma imkanımız var! Proje yönetiminde verilen eğitimlerin; tedarikçi, firma ve müşteri üçgeni içerisinde bir araya getirilerek yönetilmesi mantığına dayanıyor.
Dünyadaki önemli firmalar projelerinin yönetiminin sağlanması için proje yönetimi uzmanlarına ihtiyaç duyuyor. Bu da sizin için oyunun başında bir sıfır öne geçmeniz anlamına gelebilir. Pek çok kopyası olmasına rağmen Project Management Institue tarafından düzenlenen belgeler en yüksek geçerlilik oranına sahip olanlarıdır.
Proje Yönetim Uzmanı Kimdir
Öncelikle yukarıda altını çizdiğimiz belgeyi almak için proje yönetimi eğitimi görme şartı bulunmaktadır. Bu sertifikaya sahip olarak dünyanın pek çok büyük firmasında rahatlıkla iş bulmanızın önü açılır. Aynı şekilde mevcut işinizde yerinizi sağlamlaştırarak daha emin adımlarla büyümeniz kolaylaşacaktır.
Yapılan sınavlar sonucunda kişide yer alan bilginin ve tecrübenin ama özellikle bilginin ölçülmesi mantığı yer almaktadır. Tabi ki bu belgeye sahip olmak için bir takım koşullar aranmaktadır. Yani proje yönetimi alanında çalışma yapmadan bu belgeye sahip olmak pek mümkün olmaz. Lisans mezunu olmuş olmanız belgenin ilk şartı gibi görünüyor olsa da son 15 yıllık periyot içerisinde proje yönetiminde aktif olarak görev almanız gerekmektedir.
Proje Yönetim Uzmanı Ne İş Yapar
Masanın üzerinde duran bir projenin uygulamaya geçmesi esnasında karşılaşacağı zorluklardan, maliyet tahminlerine varıncaya kadar ele alır. Bu sayede anahtar teslimi projeler ortaya çıkarabilir. Uzmanlık alanına bağlı olarak projelerin çapı büyüdükçe uzmanının ünlenmesi de mümkün olacaktır.
Bütünüyle incelenecek olursa pmp eğitimi sonrasında ve öncesinde kişinin bu şekilde bir çalışma hayatında aktif olarak bulunmuş olması son derece önemlidir. Kabaca altını tekrardan çizmemiz gerekirse proje yönetim uzmanı pek çok firmanın ortaklaşa çalışarak ortaya çıkardıkları bir projenin her şeyini planlayarak yöneten kişidir. Bu da onun önemini birkaç kat daha artıracaktır.
Profesyonel iş hayatında son dönemlerde ortaya çıktığı düşünülen bu belge aslına bakarsanız yıllardır var olan bir iş kolunun isim koyulmuş halidir. Bu konuda belge sahibi olmak isteyen kişiler için (her ne kadar yazımızda paradan çokça bahsetmiş olsak da) paradan çok ortaya çıkarılacak işe ve yapılacak projelere ağırlık vermesi gerekecektir. Bu sayede ismini bolca duymaya başlayacağımız sektöründe uzman olan pmp uzmanları ortaya çıkacaktır.
Proje Yönetim Uzmanı İş İmkanları
İyi bir eğitim almış olursanız ülkemizde ve yabancı ülkelerde rahatlıkla iş bulabilirsiniz. Çok az kişinin bildiği ve sadece çok az kişinin yapabildiği yönetme özelliğini çok pahalı işlerin uygun fiyatlarla, kısa süre içerisinde, bütün risklerin hesaplanarak yapılması durumunda rahatlıkla farklı alanlarda iş bulma olanağına da sahip olmanız mümkün olacaktır. Zaman içerisinde bu konunun daha fazla altını çizeceğimizi belirterek farklı bir belge konusuna geçelim.
Sap Uzmanı ve Sap Eğitimi
Proje yönetim uzmanının aksine sap uzmanlığında süreç kontrolü esastır. Bir firma yada büyük bir şirketin (henüz kurulu olmuş olması gerekmektedir) işleyişinin bilgisayar ortamı baz alınarak takip edilmesini sağlayan kişilere sap uzmanı denmektedir. Pek çok sorumluluğu da bulunan sap uzmanları konusunda sap eğitimi alma şartı bulunmaktadır.
Sap Uzmanı Ne İş Yapar
Aslında bu yazdığım bilgiler sap uzmanının görev tanımında hiçbir zaman yazmaz. Buna rağmen hemen hemen tüm uzmanlar bu şekilde bir işleyişten geçerek işlemlerini yerine getirir: Öncelikle isteklere kısa yoldan cevap vermeyi amaçlarlar. Bu sayede hem zamandan hem insan gücünden tasarruf edilmek amaçlanır.
Mevcut alt yapıları göz önüne alan sap uzmanları eğitimlerini de ön plana çıkararak grafik haline getirebilirler. Bu sayede ortaya çıkması söz konusu olan sorunları daha hiç ortada bile yokken çözme olanağı bulurlar.
Yeni bir geliştirme işinde ve geliştirilen ürünün sürecinin takip edilmesinde sap uzmanına son derece büyük bir görev düşer. Bu sayede firmanın maksimum kazanç sağlaması temelinde hareket edilir. Günümüzde pek çok bilişim firması ve diğer firmalar operasyonları açsından sap uzmanlarından destek almak isterler.
Kimler Sap Uzmanı Olabilir
Bunun için öncelikle kendine güven şartı gayri resmi olarak bulunur. Yaptıkları işin bilincinde olan lisans mezunu İşletme ve Bilgisayar Mühendisleri başta olmak üzere Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olma şartları da bulunmaktadır.
Tabi ki Sap Uzmanlığı için pek çok yazılım dili artı puan kazandıracağı gibi İngilizce eğitim zorunluluğu da bulunmaktadır. İnternet üzerinde bu konuda eğitim veren pek çok firma bulunuyor olmasına rağmen işini gerçekten kaliteli bir şekilde yapan firmaların her zaman için iyi bir yeterlilik sunduğunun da altını çizmek gerekmektedir.
Çok yakında “bu işte ekmek var” diyebileceğimiz başka bir iş kolu ile karşınızda olacağız. Bizi takip etmeye devam edin…
Dikkat: Bu yazı advertorial amaçlı yayınlanmıştır.